Hvilken motorolie er bedst for dig?

Hvilken motorolie er bedst for dig?
16. januar 2021 994 view(s)
Hvilken motorolie er bedst for dig?

Hvis du har handlet motorolie til din bil og prøvet at sætte dig ind i tingene, kender du sikkert til problematikken. I din instruktionsbog står der angivet én slags olie, i butikken siger de en anden slags olie, og på den online olievælger anbefaler de noget tredje. Og de kan vel ikke alle have ret? Både og … her vil jeg prøve at guide dig igennem, hvorfor der kan være meget at vælge imellem, og forhåbentlig gøre det nemmere for dig at vælge.

 

Godkendelser

Det vigtigste ved en motorolie er, at den er godkendt til din bils specifikationer. Der findes et par fælles indeks som API og ACEA.
API-godkendelse består af to bogstaver og starter ved SJ – SL – SM – SN – SP.
SP er den allernyeste og er kommet i 2020, SJ er dermed den ældste, SL næstældste osv.

ACEA er lidt mere indviklet. Der er fem kategorier for både benzin og diesel, og de afgør maks. viskositet og maks. indhold af sulfateret aske, fosfor og svovl. De mest brugte er C2 og C3.

Udover de to fælles indeks, findes der også et hav af fabriksgodkendelser. Det er en godkendelse, som bilfabrikken har lavet og stukket ud til olieproducenterne om, at olien skal opfylde de krav for at kunne opnå denne godkendelse. Det kan fx være VW’s 507-godkendelse til mange af deres dieselmotorer.

Godkendelsen til din bil finder du i instruksionsbogen. Her finder du også viskositeten, som er det næste emne.

Viskositeten

Det er de to tal adskilt af et ”W”. Et eksempel kunne være 5W-30 eller 0W-20. Det viser, hvor tyktflydende olien er ved forskellige temperaturer. Viskositeten hænger sammen med temperaturen udenfor, og eftersom vi i Danmark har et meget tempereret klima, oplever vi ikke de store temperaturudsving. Biler her i landet kan derfor ofte køre på mange forskellige viskositeter.

Viskositeten kan du ofte ligeledes finde i instruksionsbogen. Der er gerne nævnt flere med et temperaturområde, som de kan bruges indenfor.

 

Et par eksempler

Så nu ved vi lidt om, hvad de forskellige tal betyder, og for at illustrere hvorfor mange olier kan være rigtige, tager vi et eksempel.
1. En Toyota Aygo 1.0 Benziner fra 2014:

Aygo  motorolie
På billedet kan du se, at den kan køre på rigtig mange motorolier, og den kræver kun en API SL-godkendelse. Det er ikke store krav til en motorolie og heraf kommer forvirringen over de mange motorolier. Både butiksekspedienten, olievælgeren og instruksionsbogen har jo ret. Men der står også, at den fortrukne olie er en 0W-20. Jeg ville vælge en 0W-20-olie med en API-godkendelse af SL eller bedre.

Eksempel 2 er en Hilux 2,4D fra 2016:

Hilux motorolie1

Hilux motorolie2

Her kan man se, at den kræver en ACEA C2-motorolie med en viskositet på 0W-30 eller 5W-30.
Her står også, at den foretrukne er en 0W-30

 

Men der kan stadig være mange olier at vælge imellem, især ved Hiluxen, så hvad får du med den ene olie kontra den anden?

 

Nørdetimen

Nu dykker vi dybere og ser på, hvad forskellen kan være på de forskellige olier.

En motorolie består af en basisolie og additiver i form af viskositetsregulerende additiver og slid- og rustbeskyttelsesadditiver.

Additiver bliver hele tiden udviklet og forfinet til at give bedre egenskaber for den samlede olie. Det er ikke information, vi som forbrugere kan komme i nærheden af, da det er ”opskriften” på olien. Additiver er derfor en vigtig komponent i olien, og det er her fabrikanterne adskiller sig fra hinanden. Det ændrer dog ikke på, at hvis en olie har en godkendelse, så har den overholdt kravene til denne godkendelse.

Basisolien

Baseolien er grundelementet i olien. Man kan kalde det fundamentet. En anden sammenligning, der måske giver mening, er en bordplade. Du kan sagtens lave en fantastisk bordplade med finér og laminat, som holder i mange år. Du kan også lave en virkelig dårligt udført mahognibordplade, men forhåbentlig er udgangspunktet bedre i mahogni.

Baseolien er delt op i fem kategorier. Jo højere du kommer op, jo bedre en smørende baseolie får du. Der er mange forskellige fremstillingsmetoder, men her nævner jeg navnene på de mest brugte.
De to første grupper er ikke egnet til smøring af personbilsmotorer.

3. gruppe er udvundet af olie, der er pumpet op af jorden og kørt igennem tilstrækkelige processer, der gør, at den kan kaldes en fuldsyntetisk olie (det var ikke tilfældet førhen; prøv selv at google ”mobil 1 vs castrol lawsuit”). Der er forskellige måder at opnå det, men ofte er det ved Hydro Cracking. Hvis der står HC-synteseolie på dunken, kan du forvente, at den er fra denne kategori. Størstedelen af motorolier til personbiler er fra denne kategori.

4. Gruppe er syntetiske olier fremstillet i et laboratorie og er derfor mere stabile og ensartede. Det er dem, der bliver kaldt PAO-olier. En PAO-olie anses for at være en højkvalitetsolie.

5. Gruppe er ofte Ester-olier. Det er den bedst smørende olie, men den er ofte ikke egnet til lange serviceintervaller, da de kan have en tendens til at tiltrække vand, hvilket vi ikke ønsker i en motorolie. Denne gruppe olier er bedst egnede til motorsportsbrug og er blandet op med baseolie fra andre grupper.

En motorolie kan også have en blanding af baseolierne, f.eks. ses det ofte med en blanding af PAO og Ester. Fordi en Ester-olie ikke egner sig til lange olieskiftsintervaller, vil en PAO-olie være blandt det bedste, du kan købe til din bil i dag. En ren Ester-olie (jeg ved ikke, om det overhovedet findes; den må i så fald være dyr) vil ikke være god til almindelige biler.

Hvis vi skal tage tilbage til eksemplet med Aygoen, og vi skulle finde den absolut bedste olie, ville jeg gå efter en PAO-olie med API-godkendelse i viskositeten 0W-20. Det er den viskositet, Toyota-teknikkerne har tiltænkt, da de lavede motoren. Den opfylder de tekniske krav (godkendelsen), og den er lavet på en kvalitetsbaseolie, skal det være helt i top så måske med lidt Ester blandet i.
Hvad angår Hiluxen, ville jeg igen vælge viskositet efter, hvad Toyota anbefaler, sørge for, at den har den nødvendige godkendelse, og skal det være den bedste, så vælg en PAO evt. med lidt Ester i.

Det næste spørgsmål er så, om du har brug for en så god motorolie, da det sjældent er motoren, der går i stykker på en bil, men nærmere rusten, der dræber bilen.
Forhåbentlig er du blevet klogere og kan vælge en motorolie, der passer til dit temperament og pengepung.