Vinterklargøring af bilen

Listen er delt op i 2. den ene er relateret til din mekaniker, og er ikke punkter alle selv kan udføre. Det er ting som nemt kan udføres sammen med skiftet til vinterhjul og er relativt simple og hurtige at gøre, dog er det vigtigt at påpege, du gerne vil have bilen gået igennem til vinter, da det ikke altid er med i diverse hjulskifts ”pakker”

Anden del af listen er ting du selv kan gøre for at vinter sikre din bil. Langt de fleste ting vil du sikkert kunne nikke genkendende til, og som er hurtige at gøre noget ved.

 

Mekanikeren:

1. Skift til vinterhjul.
Hvis du bruger din bil hver dag evt til og fra arbejde, kan du ikke vente på vejret er bedre eller saltsprederen har været forbi. I sådan et tilfælde er vinterdæk altid at foretrække. Sørg for der er godt med mønster, 1,6mm er lovkrav men er ikke anbefalet til vinterbrug, minimum 3-4mm mønster er det anbefalede til vinterdæk.

2. Kontroller kølervæsken for frostsikring
Hvis kølervæsken ikke er tilstrækkeligt frostsikret kan det i sidste ende betyde en sprængt motor. Vand der fryser til is udvider sig, og kan sprænge en motorblok, hvis det sker. Derfor er det vigtigt med god frostsikring, specielt hvis du kører til skisportssteder eller meget kolde områder.

3. Kontroller batteriets stand
Batteriet arbejder ekstra hårdt om vinteren, og det er ofte her et dårligt batteri giver op, og du holder et sted og ikke kan starte. Derfor er det vigtigt at finde ud af om dit batteri er klar til endnu en vinter. Som tommelfingerreglen holder et batteri ca. 8 år. Men det kommer meget an på brugen.

4. Tjek viskerblade
Dine viskerblade er med til at give et godt udsyn, og et dårligt udsyn bliver endnu værre i mørke. Det er aldrig rart ikke at have optimalt udsyn. hvis dine viskerblade er begyndt at lave streger, eller ikke kan rengøre ruden tilstrækkeligt er det tid til nye

5. Smør bilens låse og lister inden frosten sætter ind
Bilens låse og lister kan fryse til pga. kondens eller vand, derfor er det vigtigt at holde vand væk fra låse og lister. Låse kan smøres med en låse olie, og lister smøres med silicone. På den måde undgår du låsen sidder fast i frostvejr, eller døren er frosset fast og ikke kan åbnes.

6. Vintersprinklervæske, hvis du bruger 2 slags
selv om det ikke er så udbredt i danmark, kan din bil være fyldt med sommer sprinklervæske, sørg for at du fylder en sprinklervæske på der er beregnet til temperaturen du kører i. igen, hvis du kører til skisportsteder eller kolde områder, er en endnu mere frostsikret sprinklervæske måske nødvendig.

 

Dig selv:

1. Varmt tæppe i bilen.
Skulle uheldet være ude, og motoren går i stå, er der heller ikke varme på bilen længere. En bil bliver meget hurtig kold, og der kan være flere timer til hjælpen ankommer hvis du er uheldig. Sørg derfor for at du kan holde varmen i bilen, uden bilen har varme på, dette gælder også hvis du har andre med. Et tæppe til hver person du har med.

2. Isskraber / isfjerner
Isskraber eller isfjerne er nødvendig til det danske vejr. Der findes i dag mange varianter, nogle med børster til at feje sne af bilen, og nogle med handkser så du ikke får kolde fingre mens du skraber is. Vælg en du synes godt om, og skrab bilen grundigt fri. Isfjerner kan også bruges.

3. Lommelygte i bilen
Med de mange mørke timer kan det være rigtig godt med en god lommelygte, og med de nye batteri typer findes der rigtig mange kompakte lommelygter med stort lysudbytte. Hvis uheldet er ude er det rigtig godt, både til at orientere andre bilister, og til eget brug.

4. Reservehjul
kører du med sommer og vinterhjul tager du et sommerhjul og ligger bag i bilen, og omvendt om sommeren. Selv om du har vejhjælp er dette en stor hjælp, hvis uheldet skulle være ude.

5. Bil affugter / Klud til aftørring af indvendig dug
En dansk våd vinter giver ofte en høj luftfugtighed i bilen, som fører til tilduggede ruder. Hvis din bil har Aircondition er denne fantastisk til at tørre luften, tænd den med jævne mellemrum og hold bilens luft tør. Hvis du ikke har aircondition er en bil affugter et rigtig godt alternativ til at holde luften tør og ruderne fri fra dug. Sidste mulighed er en klud, men dette giver ofte streger på ruden, til irritation næste gang du sætter dig i bilen, og du skal nu have rengjort dine ruder indvendigt.

6. Vejhjælps abonnement?
Har du et vejhjælps abonnement, og ved du hos hvem? Det kan være rart at have styr på hvis uheldet skulle være ude. Hvis du ikke har, så spørg din forsikring, det er oftest her du får den bedste pris, da det også er i deres interesse at du har et abonnement hvis bilen skulle ende i grøften.

7. Evt. handy sneskovl, Salt, startkabler, værktøj til hjulskift og rød trekant samt sikkerheds vest
Tingene siger næsten sig selv. En rød sikkerheds trekant er ofte i biler fra fabrikken, men kan være forsvundet gennem bilens levetid, se om den stadig er i bilen. Sikkerhedsvest er altid god at have hvis du skal ud at gå på vejen. Sneskovl, salt, startkabler og værktøj gør du selv kan gøre noget for hurtigt at komme videre, men har du vejhjælp er det måske knap så nødvendigt.

8. Grundig vask med en god voks for at holde lakken i bedre form til en syrlig saltet dansk vinter.
En god voks eller anden form for coating kan hjælpe lakken med at modstå en dansk vinter, og hjælpe med at forhindre rust på længere sigt. Derudover kan den gøre det nemmere at skylle skidt af vinteren over.

9. Undervognsbehandling kan overvejes.
Er det en bil du skal beholde i mange år, eller gerne vil passe godt på, kan det være en rigtig god ide at undervognsbehandle din bil. Jo får jo bedre, det vil sige, jo tidligere i din bils levetid du får den undervognsbehandlet jo bedre, hvis bilen først har fået de første små rustangreb kan det være svært at stoppe dem igen.